Již ve škole se učíme, že existuje několik druhů uhlí. Těmi hlavními, které jsou široce používané, jsou černé a hnědé. Černé je starší a těží se ve větších hloubkách, zatímco hnědé, které nevzniklo před tak dlouhou dobou, a není proto uloženo tak hluboko, se dobývá v povrchových lomech. Z hlediska kvality je černé lepší, avšak hnědé je podstatně snazší a levnější získat. Není tedy divu, že se používají oboje. A to platí i v domácnostech, které mají kotel na uhlí. Který typ je však pro tento účel vhodnější?
Hledisko kvality
Z hlediska kvality je to rozhodně ten černý. Má větší výhřevnost, což znamená, že vydává vyšší teplo. Jeho spalováním nevzniká tolik škodlivých látek a navíc i hoří déle. Tyto vlastnosti jsou dány především vyšším podílem uhlíku a tím i daným nižším podílem jiných příměsí, jako je například síra. Je však nutné uvažovat ještě i jiné hledisko, kterým je cena. Ta je u tohoto typu z důvodů zmíněných výše o něco vyšší. Je však fakt, že je nutné vzít v úvahu mimo jiné také to, že hnědého bude nutné spálit více, abychom dosáhli stejných výsledků. Je tedy dobré si spočítat, které se nám skutečně vyplatí. Jen pak nebudeme litovat výsledku.